Rustig interieur creeren doe je zo

Ik ben zelf dol op het hebben van een rustig, maar toch sfeervol, interieur. Ik hou van zachte kleuren en minimalistische spullen. Maar toch is…

by 

Ik ben zelf dol op het hebben van een rustig, maar toch sfeervol, interieur. Ik hou van zachte kleuren en minimalistische spullen. Maar toch is het nog best wel lastig om een mooie balans te vinden tussen een rustig interieur en een gezellig interieur. Vooral als je samen woont of kinderen hebt is het wel zo leuk om het huis een heerlijk thuisgevoel te geven. In ons huis is de basis heel rustig, maar er mag ook zeker geleefd worden. We vinden het erg leuk om van alles te bouwen en ons uit te leven met knutselspullen. Autobanen, poppenhuizen, speelzand, er wordt volop mee gespeeld. En toch is het bij ons helemaal in balans. Want gelukkig zijn er een aantal handige tips om ervoor te zorgen dat je een mooi, rustig interieur dat er niet vol en toch gezellig uitziet kunt krijgen zonder dat je onrustig wordt van allerlei spulletjes, rommeltjes en speelgoed. Hier komen de tips.

Kies een mooi kleurenpalet

Het kiezen van de juiste kleuren voor in de woonkamer is enorm moeilijk. Ga naar een bouwmarkt en je kunt kiezen uit ontzettend veel verschillende kleuren. Wanneer ik een nieuwe kleur ga zoeken, neem ik altijd een stapeltje stalen mee naar huis. Het licht in de woonkamer is namelijk heel anders dan het licht in een winkel. Houd het staaltje tegen de muur aan die je deze kleur zou willen geven, want ook in huis kan een muurkleur op iedere muur er weer anders uit gaan zien. Ook dit heeft te maken met het lichtinval.

Zodra je een mooie kleur gevonden hebt kun je bijpassende kleuren gemakkelijker vinden door te kijken welke kleuren er nog meer “familie” zijn. Een rustig interieur is niet altijd te creeren door middel van lichte kleuren, maar het is wel aan te raden om niet te veel verschillende kleuren te gebruiken. Hou je bij ongeveer 3 verschillende kleuren, zodat het een mooi geheel wordt. Vermijd het liefst zwart en wit, want dit zijn vrij “harde” contrastkleuren.

Voeg natuurlijke materialen toe

Natuurlijke materialen zorgen vaak voor een rustige uitstraling in het interieur en voor warmte. Denk hierbij aan bijvoorbeeld wol, linnen, hout, jute en rotan. Er zijn verschillende manieren om natuurlijke materialen toe te voegen. Zo ben ikzelf weg van mooie sierkussens, zachte plaids en leuke bijzettafeltjes en krukjes. Door hier en daar een leuke mand of krukje neer te zetten krijg je een heel gezellige sfeer, zonder dat het druk oogt. Daarnaast zijn manden (met deksels) perfect om speelgoed en kleine spullen in op te bergen.

Zachtheid toevoegen

Naast dat je met sierkussens en plaids veel zachtheid kunt toevoegen aan het interieur zijn er nog een paar manieren om dit te doen. Zo vind ik het erg mooi en fijn om een vloerkleed in de woonkamer te hebben. Het voelt heerlijk aan om overheen te lopen of om je voeten op te zetten wanneer je op de bank zit en het accentueert de zithoek. Ook stoffen meubels en stoffen wanddecoratie als een wandkleed zorgen voor veel zachtheid.

Mooie verlichting

Om een gezellige sfeer in huis te creëren is het noodzakelijk om verlichting toe te voegen. In veel interieurs wordt vaak te weinig sfeerverlichting toegevoegd. Het blijft dan bij een vloerlamp, een eettafellamp en verlichting voor in de keuken. Maar door er toch nog wat extra lampen neer te zetten krijgt de ruimte een hele fijne sfeer. Mijn favorieten zijn linnen lampenkappen, papieren lampions en mooie houten lampenvoeten.

Minimaliseer

Door de jaren heen verzamelen we best veel spullen. En hier kunnen we niet altijd iets aan doen. Want we krijgen wel eens wat cadeau en we hebben spullen nodig vanwege praktische doeleinden. Maar wees toch kritisch op de spullen die je aan je interieur toevoegt. Ik zeg altijd dat je zou moeten kiezen voor spullen die voor jou waardevol zijn, die je mooi vindt of die praktisch zijn. “Net-niet-spullen” kun je beter vaarwel zeggen.

Grote items

Een mooi rustig interieur krijg je door een rustige basis te maken en deze aan te vullen met grote items. Denk aan een grote kamerplant, een grote kast en een mooi schilderij. Door gebruik te maken van grote items lijkt de ruimte optisch groter en rustiger. Bedenk je maar eens wat het effect is als je een paar kleine plantjes bij elkaar zet of één mooie grote kamerplant in de kamer plaatst. Het is zo veel rustiger wanneer je voor minder kleine spulletjes kiest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *