Inspiratie voor een kleine tuin

Zodra de eerste zonnestralen weer zichtbaar zijn is het heerlijk om weer wat vaker buiten te zijn. Het is dan ook gelijk een goed moment…

by 

Zodra de eerste zonnestralen weer zichtbaar zijn is het heerlijk om weer wat vaker buiten te zijn. Het is dan ook gelijk een goed moment om de tuin of het balkon weer wat gezelliger te maken met leuke plantjes en tuindecoratie. Maar wat als je een kleine tuin hebt en je niet zo goed weet hoe je de kleine ruimte in moet richten? Ik heb hiervoor een aantal handige tips onder elkaar gezet die je waarschijnlijk wel kunnen helpen. Je kunt ze gelijk al toepassen, zodat je deze zomer al volop kunt genieten van de tuin.

Een kleine tuin inrichten

Het lijkt misschien gek, maar het is vaak gemakkelijker om een kleine tuin gezelliger te maken dan een grotere tuin. Het is alleen belangrijk dat je goed weet waar jouw ideale tuin aan moet voldoen. Vind je het fijn om een heerlijk lounge plek te hebben in de kleine tuin? Of wil je graag een mooie eettafel waar lekker aan gedineerd kan worden? Of vind je het toch belangrijker om zo veel mogelijk planten in de tuin te hebben? Zodra je weet wat jouw tuinwensen zijn ga je een schets maken. Op deze manier kom je erachter wat goed gaat passen in de tuin en kun je de tuin perfect samenstellen.

Een fijne zitplek

Om optimaal van de kleine tuin te kunnen genieten is het fijn om een zitplek te hebben. Je kunt hiervoor kiezen uit verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een mooie eettafel, een loungeset of -bank, een gezellig bistrosetje of een prachtige hangstoel. Deze zitplek kun je vervolgens aankleden door middel van hangplantjes, mooie potten met planten of verlichting. Ik ben zelf helemaal weg van die leuke lampenslingers in de tuin. Het maakt het enorm gezellig en je kunt ze eigenlijk in iedere tuin hangen.

Diepte in de tuin

Wanneer je niet zo veel ruimte in de tuin hebt en er toch zo veel mogelijk kleur en planten in wilt hebben staan, dan is het handig om diepte in de tuin te creëren. Dit kun je doen door planten van verschillende hoogtes toe te voegen. Door de verschillende hoogtes is er meer om naar te kijken en lijkt de tuin dieper. Kies voor verschillende kleuren, bladsoorten en bloeiperiodes, zodat het vanaf de lente tot de herfst een mooie kleurenpalet ontstaat. Let er wel op dat de meeste planten nog flink gaan groeien en ruimte in gaan nemen.

Hoogte in de tuin

Naast dat het aan te raden is om diepte in de kleine tuin te creëren is het ook zeker goed om in de hoogte te gaan werken. Dit geldt niet alleen voor kleine tuinen, maar ook zeker voor grotere tuinen. Voeg klimplanten toe, een boom of een pergola. Ze hoeven niet groot te zijn, maar door de hoogte in te gaan krijgt de tuin optisch ook meer diepte en lijkt het groter. Daarnaast is het natuurlijk heerlijk om zo veel mogelijk uit de tuin te halen en het zo groen mogelijk te maken.

Maak gebruik van de schutting

Heb je een schutting in de tuin? Maak hier dan optimaal gebruik van door er mooie klimplanten tegenaan te laten groeien, door er leuke hangplantjes of plantenbakken aan te halen of het extra gezellig te maken met buitenverlichting. Dit neemt vrijwel geen ruimte in beslag, maar zorgt voor een prachtige aanvulling in de tuin.

Voorkom verwildering

Heb je al aardig wat planten in de tuin staan en begint het toch wel klein te worden, zorg er dan voor dat je planten in de juiste periode terug snoeit. Snel groeiende planten zijn bijvoorbeeld Klimop en Vlinderstruiken. Snoei ze voor de lente een flink stuk terug, zodat ze weer voldoende ruimte hebben om verder te groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *